Loslaten

Emoties of eerdere ervaringen loslaten kan helpen om je vrijer te voelen en in beweging te zijn. Als je je flexibel voelt en vrij kunt bewegen gaat alles wat makkelijker.
Het boek van Brandon Bays "De helende reis" (ISBN 90 225 3569) laat een methode zien hoe je kunt loslaten.
Het is een lezenswaardig boek waarin ze vertelt over haar eigen reis door eerdere ervaringen en emoties en zichzelf genas door los te laten en te accepteren.

Accepteren en loslaten zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Maar hoe doe je dat dan?

Het is goed jezelf een aantal vragen te stellen:

Kan ik iets veranderen aan de situatie waar ik in zit?
Als dat zo is kun je eens kijken wat je kunt veranderen en hoe je daar mee gaat beginnen. Is er iets dat niet veranderd kan worden dan zul je wel moeten accepteren, een andere keuze is er niet.

Kan ik mijn gedachten hierover aanpassen en wat zal me dat opleveren?
Je gedachten over de situatie, bijvoorbeeld: "het gaat niet zoals ik dat wil en dat is een ramp", of "zie je wel, ik kan het echt niet." of "als dit gebeurt is dat een ramp" kun je herkaderen. Dus kijk eens wat je gedachten zijn over het gebeuren. De gedachte "Het gaat niet zoals ik dat wil, en dat is een ramp" kun je herkaderen in "Natuurlijk is het vervelend dat dit gebeurt, maar het is niet anders. De volgende keer zal ik het anders doen". Met deze gedachten straf je jezelf niet, integendeel je laat je falen los, en accepteert wat er gebeurt. Je zult je meer ontspannen voelen, en je zult de volgende keer je deze situatie herinneren en dingen anders aanpakken.

Durf ik te voelen wat ik nu eigenlijk voel?
Meestal stoppen we ongemakkelijke gevoelens weg. Verdriet mag er niet zijn, maar als het te lang wordt onderdrukt kan het depressie opleveren. Durf je emotie toe te laten en er vervolgens doorheen te vallen. Brandon Bays vertelt hoe je dat kunt doen. Je maakt het gevoel heel sterk en ervaart het helemaal voor je het loslaat. Gevolg is dat het vanaf dat moment onnodig is het nog eens te voelen, je bent er al doorheen gegaan....

Is dit gevoel wel passend bij deze situatie?
Vaak ervaren we een oud gevoel. En de nieuwe situatie lijkt misschien wel op een eerdere ervaring, maar rechtvaardigt het oude gevoel niet. Het vaststellen en herkennen dat je in een "oud" gevoel zit, kan al helpen het los te laten en de nieuwe ervaring blanco in te gaan. De gedachte: "Waar doet dit gevoel me aan denken?" kan je helderheid geven.

Wat kan ik doen om los te laten?
Onderzoek wat je kunt doen om makkelijker emoties los te laten: sporten kan helpen, wandelen, meditatie, opschrijven en woorden geven aan de emoties kan ook helpen loslaten, risico's durven nemen; bijvoorbeeld eens een ander route te nemen naar je werk, een product terugbrengen naar de winkel, het zijn allemaal manieren om controle los te laten en je vrijheid te vergroten.

Terug