Rationele Emotieve Training

Een van de methodes die wordt gebruikt in De Praktijk is gebaseerd op het gedachtengoed van de Amerikaan Albert Ellis en brengt helderheid in hoe we denken en reageren als dingen gebeuren. Zijn motto is: "Je kunt denken en voelen wat je wilt."

Het zijn in deze visie niet de gebeurtenissen die ons uit ons evenwicht brengen, maar de wijze waarop we op die gebeurtenissen reageren.

Onze gedachten bepalen hoe we ons voelen, en hoe we handelen. Daarom is het belangrijk te toetsen of onze gedachten wel kloppen met de werkelijkheid, of ze ons helpen ons doel te bereiken, of het irrationele gedachten zijn.
RET laat ons onze gedachten kritisch bekijken. Het helpt om de gedachten die we hebben te analyseren en te kijken of we ze kunnen ombuigen naar gedachten die ons beter kunnen helpen en ons wel helpen ons doel te halen. RET maakt het eenvoudig onze gedachten te veranderen.

Albert Ellis heeft onderzocht op welke aannames onze gedachten vaak zijn gebaseerd.
Ik noem er een paar:

Alles moet altijd gaan zoals ik dat wil, anders voel ik me niet goed.
Iedereen moet me altijd aardig vinden.
Ik moet altijd foutloos werken anders is dat een ramp.
Als dit gebeurt is dat een ramp.

Gebleken is dat als je steeds gedachten hebt die zijn gebaseerd op deze aannames, je ongezonde emoties gaat ontwikkelen: depressiviteit, woede, paniekgevoelens en angst, schuldgevoelens, wanhoop. Gezonde tegenhangers van deze ongezonde emoties zijn: verdrietig zijn, boos zijn, bezorgd zijn, spijt hebben, teleurgesteld zijn. Ongezonde emoties maken ons ziek en zorgen ervoor dat we niet in onze kracht staan. Gezonde emoties zijn misschien niet makkelijk, maar werken ons niet tegen en maken dat we in beweging blijven en keuzes kunnen maken.

Met de RET leer je je gedachten te herkennen en je bewust te worden wat het betekent als je zo blijft denken. Als je je ergens van bewust bent geworden kun je het veranderen als je wilt.
Ook leer je de gezonde emoties te aanvaarden, je ontdekt dat ze er voortaan mogen zijn, dat je ze niet hoeft te verstoppen. Daarmee help je jezelf namelijk zo ontspannen mogelijk door je leven te kunnen gaan.

Bij depressieve klachten, hyperventilatie en burnout wordt de RET gebruikt om weer grip te krijgen op je leven.

 


 

Home
Welkom
Hypnotherapie
Reiki
NLP
RET
Kinderen
Hyperventilatie
Hooggevoeligheid
Depressiviteit
Cursussen en Workshops
Tips en Tools
Column
Agenda
Contact