Kinderen in De Praktijk.

Hooggevoelige kinderen kunnen vaak niet zo goed hun emoties hanteren en kunnen dat wel heel goed leren.
Door middel van spel en geprekken waarin uitgelegd wordt wat ze nu eigenlijk voelen en hoe dat komt en ze vervolgens te helpen toetsen of het klopt of logisch is dat ze zich voelen, kunnen ze hun emoties leren herkennen en -zo klein als ze zijn- ervaren dat ze een keuze hebben. Ze raken daardoor minder overspoeld door wat ze voelen en ervaren. Ze zijn vaak kleine sponsjes en nemen makkelijk emotionele energie uit hun omgeving op. Als ze leren herkennen wat van hun is en wat van anderen kunnen ze weer gaan stralen!
Soms is het moeilijk voor ze om zich te concentreren of volgens een bepaald stappenplan een doel te halen. Ze worden snel afgeleid door wat ze voelen en reageren voortdurend vanuit hun gevoel op de wereld om ze heen, dus ook in de klas. Meer begrip krijgen over wat ze voelen kan veel rust geven. Ook vinden ze het vaak heel leuk om allerlei trucjes te leren om zich beter te kunnen afsluiten om zich te concentreren.

NLP en RET zijn ook bij kinderen goed inzetbaar en worden vertaald naar het kind en gebruikt in het gesprek, geleide fantasie, spel en het werken met tekeningen. Ook wordt met sprookjes, verhaaltjes en metaforen gewerkt en met verschillende speelse oefeningen de linker (ratio)- en rechterhersenhelft (gevoel) met elkaar in evenwicht gebracht.
De kinderen leren zich te gronden.
Voorop staat dat het kind zich veilig voelt. Ook de ouders moeten een goed gevoel hebben over de sessies. Er wordt geregeld met elkaar overlegd en bij voorkeur per telefoon of mail worden de vorderingen besproken. De sessies zijn er voor het kind.

Een kindersessie duurt uiterlijk een uur. Er zit een bepaalde opbouw in de bijeenkomsten om het gevoel van veiligheid bij het kind te waarborgen.
Ook voor kinderen geldt dat gemiddeld 6 tot 15 sessies nodig zijn om een nieuw evenwicht te ervaren. Door de kindersessies krijgen de ouders vaak ook meer ruimte en gelegenheid om hun ervaringen te herkaderen. Binnen het gezin zal veelal ook een nieuw evenwicht ontstaan.

Er is een brochure over hooggevoelige kinderen beschikbaar. om deze te bestellen. De vergoeding bestaat uit verzendkosten en kopieerkosten.

 

Helende verhaaltjes

Verhaaltjes om beter van te worden. Voor kinderen van vier tot elf jaar.

Sprookjes hebben eeuwenlang kinderen geholpen met hun onbewuste angsten in het reine te komen. In elk sprookje komt een held of heldin voor die allerlei avonturen moet beleven alvorens hij of zij lang en gelukkig verder kan leven. In sprookjes vinden we metaforen terug die ons meevoeren langs onze ontwikkeling tot een heel en geintegreerd mens. Vooral als ouders sprookjes vertellen aan hun kind en inspelen op de reacties en op speelse wijze met deze reacties omgaan en bespreekbaar maken, kunnen kinderen leren welke kwaliteiten ze in zich hebben en welke mogelijkheden ze tot hun beschikking hebben om met problemen van alle dag om te kunnen gaan.

Paul Liekens, NLP master en vooral actief in ons buurland Vlaanderen kwam op het lumineuze idee om eigentijdse helende verhaaltjes voor kinderen te schrijven. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel. Het bracht ons op het idee om maatwerk te leveren. Creatief schrijven is een van de specialisaties in De Praktijk en die specialisatie gebruiken we om je te helpen je kind te helpen.
Kinderen zijn erg gevoelig voor symboliek. Suggesties om net zo slim te zijn als hun televisieheld helpen het kind zich over problemen heen te zetten en net zo creatief te denken als hun held. Door hun lievelingsdier als hoofdrolspeler te laten fungeren en het dier vergelijkbare problemen te laten ervaren als het kind en het dier allerlei oplossingen te laten ervaren in het verhaal, kan het kind weer in beweging komen en leren opnieuw creatief met emoties en ervaringen om te gaan.

De Praktijk heeft een plek ingeruimd om voor kinderen verhaaltjes te schrijven waarvan ze beter worden. Het is een pilot. We gaan kijken of er belangstelling is voor deze vorm van maatwerk. Als je kind faalangst heeft, of weinig zelfvertrouwen, altijd moe is of zich niet kan concentreren, te vaak bang is dat andere kinderen het niet aardig vinden, dan kunnen deze verhaaltjes helpen. Door elke avond een dergelijk verhaaltje voor te lezen (herhaling helpt), kan het kind binnen een paar weken zich mentaal sterker gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.

Heb je belangstelling voor een dergelijk, op het lijf van je kind geschreven verhaal? Dan kun je contact opnemen. We mailen je zo snel mogelijk de voorwaarden en sturen je via de e-mail een formulier waarop je wat kenschetsen en de naam van je kind kunt invullen. Na het inzenden van dit formulier krijg je het verhaaltje binnen twee weken thuis gestuurd of in je mailbox.
Als voorbeeld kun je hier een van de verhaaltjes om beter van te worden lezen en uitprinten om te kijken of het wat voor jou en je kind is. Het werd geschreven voor een meisje dat dacht dat iedereen altijd boos op haar was en haar niet aardig vond. Haar zelfvertrouwen smolt als sneeuw voor de zon, ze werd apatisch en had nergens zin in.

De Praktijk geeft ook individuele sessies aan kinderen. Sessies van 45 minuten waarin met spel en verhalen wordt gewerkt. Na drie sessies volgt een gesprek met de ouders en soms is met hun ook een sessie mogelijk, zodat wat het kind beleeft, deel wordt van de belevingswereld van de ouders. Je kunt hierover altijd contact opnemen en om meer informatie vragen.


 

 
 

Home
Welkom
Hypnotherapie
Reiki
NLP
RET
Kinderen
Hyperventilatie
Hooggevoeligheid
Depressiviteit
Cursussen en Workshops
Tips en Tools
Column
Agenda
Contact