Hypnotherapie

Hypnotherapie is een snelle, oplossingsgerichte therapie (meestal tussen 6 en 15 sessies) waarbij snel bij de bron van het beleefde probleem kan worden gekomen, en het mogelijk is met behulp van het onbewuste een nieuwe strategie, een nieuwe manier die beter bij je past, te ontwikkelen. Veel manieren zijn ooit in het verleden ontstaan en blijken ons nu helemaal niet meer zo goed te helpen. Je kunt je ook weer prettiger gaan voelen en meer energie krijgen omdat je weer durft te ontspannen.

Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanning (hypnose is eigenlijk een bewuste slaap en wordt ook wel trance genoemd). Iedereen ervaart wel eens trance, dat is als je heel erg geconcentreerd bent op iets en de wereld om je heen even vergeet. Je leest bijvoorbeeld een goed boek of kijkt naar een spannende film.

In De Praktijk wordt je in een ontspanning gebracht terwijl je in een stoel zit. Je leert je lichaam helemaal te ontspannen. Voordeel van deze therapievorm is dus dat je ontspannen de deur uit kunt gaan!

Je leren ontspannen is belangrijk als je veel stress ervaart in je werk of relaties.
Omdat je ontspannen bent kun je je zaken beter herinneren of veel makkelijker oplossingen vinden voor je probleem.
Je kunt je ook beter concentreren op wat je ervaart.
Je onderbewustzijn is eigenlijk een soort harde schijf net als bij een computer; alles wordt opgeslagen. Niet alleen je nare ervaringen zitten daar, ook al je goede ervaringen en al je mogelijkheden en kwaliteiten. Je kunt inzicht krijgen in je onbewuste reacties. Een goed gevoel uit het verleden kan je helpen in het heden beter om te gaan met een probleem.
Je leert onderscheid maken tussen een "oud" gevoel dat eigenlijk in het verleden thuishoort en wat je hier en nu kunt ervaren.

Er zijn jammer genoeg een aantal vooroordelen over hypnotherapie:

Sommige mensen denken dat je in trance dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. In sommige theatershows gebeurt dat immers.
Als therapeut gebruik je het verschijnsel hypnose om de ander te helpen. Er zijn afspraken gemaakt daarover binnen de beroepsvereniging. Als je klachten hebt over de sessies of therapeut kun je daar ook terecht.
Je blijft helemaal jezelf bij deze vorm van therapie en kunt stoppen wanneer jij wilt! Je hebt dus de volledige controle!

Of ze denken: hypnose is gevaarlijk.
Wat je ervaart tijdens een sessie is niets anders dan diepe ontspanning. Ook hier geldt dat als de therapeut lid is van een beroepsvereniging, er voldoende kennis is om bijvoorbeeld om te kunnen gaan met emoties die loskomen. Een NBVH -lid bijvoorbeeld moet zich ieder jaar bijscholen en lid zijn van een intervisiegroep.

Ook kan het idee leven dat het kan gebeuren dat je niet meer uit de hypnose komt.
Iedereen komt altijd zelfstandig uit een trance. Een ervaren hypnotherapeut weet bovendien hoe de client weer goed terug kan komen naar het dagelijks bewustzijn.

 

 

Home
Welkom
Hypnotherapie
Reiki
NLP
RET
Kinderen
Hyperventilatie
Hooggevoeligheid
Depressiviteit
Cursussen en Workshops
Tips en Tools
Column
Agenda
Contact